Pro členy

Asociace nestátních organizací A.N.O. má několik odborných sekcí:

• SEKCE PRIMÁRNÍ PREVENCE
  • SEKCE HARM REDUCTION
  • SEKCE TERAPEUTICKÝCH KOMUNIT
  • SEKCE INTENZIVNÍ AMBULANTNÍ A NÁSLEDNÉ PÉČE
  • SEKCE DROGOVÝCH SLUŽEB VE VĚZENÍ
  • SEKCE SLUŽEB PRO PATOLOGICKÉ HRÁČE

Základní informace

SEKCE PRIMÁRNÍ PREVENCE

Sekce primární prevence A.N.O. (dále jen Sekce PP A.N.O.) svou činnost obnovila v roce 2011. Pravidelně se setkává  2-3x v průběhu roku během 1-2 denních setkání. Setkání jsou vždy pořádána u jednotlivých členů, kdy dochází k seznamování se s jednotlivými organizacemi a jejich zařízeními.

Setkání Sekce PP A.N.O. se účastní jak členové, tak i nečlenové Sekce PP A.N.O. Při setkáních dochází ke sdílení zkušeností a ukázkám manuálů. Sekce vychází z příkladů dobré praxe a tím zlepšuje činnost primární prevence obecně.

Mgr. Helena Fialová
vedoucí Sekce primární prevence
fialova@magdalena-ops.cz

SEKCE HARM REDUCTION

Sekce harm reduction (dále jen SHR) vznikla v říjnu 1999 jako reakce na potřebu programů a zařízení poskytujících služby harm reduction setkávat se a spolupracovat v rámci širší odborné platformy a potřebu síťovat kontaktní centra a terénní programy.

Za dobu svého fungování se výstupy ze SHR promítly do řady oblastí na poli služeb pro uživatele drog, závislé a jejich blízké. Po celou dobu se SHR snaží o přijatelné skloubení metodických, koncepčních, ekonomických a dalších faktorů s tzv. „dobrou praxí“. Děje se tak zejména formou analýz aktuálních témat v jednotlivých službách, na základě kterých zpracovává Výbor SHR doporučení aplikovatelná přímo v praxi.

Mgr. Daniel Randák
vedoucí Sekce harm reduction
randak@os-prevent.cz

SEKCE TERAPEUTICKÝCH KOMUNIT

Sekce terapeutických komunit (STK) sdružuje terapeutické komunity České republiky, z nichž většina je certifikována Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky a registrována jako sociální služba. Některé jsou součástí zdravotnického zařízení. Více informací naleznete na samostatných stránkách sekce terapeutických komunit.

Následující odkaz směřuje na stránku s mapou, kde jsou i webové adresy jednotlivých komunit. Tam lze o každé najít bližší informace, jako třeba podmínky přijetí, kontakty, výši úhrady za pobyt apod. ⇒  mapa terapeutických komunit Sekce TK A.N.O.

členové sekce

PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc.
vedoucí Sekce terapeutických komunit
radimecky@wl1.cz

SEKCE INTENZIVNÍ AMBULANTNÍ A NÁSLEDNÉ PÉČE

Sekce intenzivní ambulantní a následné péče (IANP) se nepravidelně schází na 3-4 výjezdních zasedáních ročně v místě působnosti jednotlivých členů. Součástí odborného programu bývá prohlídka a detailní referát o hostitelském zařízení, odborná diskuse nad přinesenými tématy účastníků či předem připravené konference na smluvená témata.

Důležitou součástí setkávání je i sdílení zkušeností a vzájemné obohacování o nové přístupy či postupy v problematice ambulantní a residenční následné péče. Setkávání se tradičně účastní i nečlenové Sekce v roli hostů, pozorovatelů či adeptů na členství v A.N.O.

RNDr. Martin Rataj
vedoucí Sekce intenzivní ambulantní a následné péče
rataj@magdalena-ops.cz

SEKCE DROGOVÝCH SLUŽEB VE VĚZENÍ

Sekce drogových služeb ve vězení (SDSV) je odbornou platformou, sdružující zástupce organizací poskytujících služby klientům v konfliktu se zákonem. V posledních letech byla činnost sekce zaměřena především na tvorbu specifického standardu odborné způsobilosti (Adiktologické služby ve vězení – ASV). ASV jsou významným mezičlánkem mezi věznicemi a návaznými civilními službami a nelze je realizovat bez spolupráce s Vězeňskou službou ČR (VSČR).

Setkání SDSV je prostorem pro sdílení zkušeností a aktuálních potřeb pro fungování služeb ve specifickém prostředí věznic. Podněty ze setkání jsou základem pro jednání s VSČR o dalším rozvoji služeb NNO. Zástupce A.N.O. je členem pracovní skupiny pro tvorbu Akčního plánu VSČR v oblasti prevence a léčby závislosti na návykových látkách i procesuálních závislostech jako významného protektivního faktoru recidivy trestné činnosti.

Mgr. Lucie Vejrychová
vedoucí Sekce drogových služeb ve vězení
vejrychova@sananim.cz

SEKCE SLUŽEB PRO PATOLOGICKÉ HRÁČE

Sekce patologického hráčství (SPH) vznikla v roce 2016. Slouží jako platforma pro setkávání odborníků z center poskytujících služby prevence a léčby pro osoby ohrožené rizikovým hraním. Úkolem Sekce SPH  je definovat odborné intervence a dobrou praxi ve vztahu k cílové skupině. Výbor Sekce PH se setkává 3x ročně.

Mgr. Břetislav Kantor
vedoucí Sekce služeb pro patologické hráče
bretislavkantor@gmail.com

Podrobné informace ke všem sekcím včetně zápisů a prezentací ze schůzek a seminářů najdete po přihlášení v interní sekci