Historie Asociace

Asociace nestátních organizací vznikla v roce 1995.

Má za sebou více jak 20 letou existenci.

V letech 2014 – 2015 jsme se intenzivně věnovali z hlediska odbornosti těmto tématům:

• nastavení sítě služeb v České republice (chybějící služby, služby s nedostatečnou kapacitou),
  • problémy plynoucí z mezi-resortnosti oborů (zdravotní – sociální),
  • problémy plynoucí ze změny financováni – přechod financováni z MPSV na kraje,
  • sledování legislativy – novela zákona o sociálních službách, zákon o sociálních pracovnících, tzv. hazardní zákony, návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek,
  • podpora vzniku odborné sekce pro gambling (v rámci projektu dotovaného RVKPP),
  • odmítavě jsme se vyjadřovali k návrhu testování žáků ve školách,
  • podílíme se na řešení vhodného nastavení víceletého financování našich služeb,
  • zapojili jsme se do kampaně Evropský rok pro rozvoj,
  • účastnili jsme se tiskové konference o dětech a závislostech.

Asociace v roce 2016

• absolvovali jsme Pompidou Group Executive Training na téma spolupráce nevládního a vládního sektoru ve Finsku a Švédsku,
  • jsme členy RVKPP, pravidelně se účastníme Výboru zástupců rezortů a institucí, jsme pravidelnými účastníky platformy sekretariátu RVKPP (Adiktologické fórum),
  • komunikujeme s podobně zaměřenými odbornými společnostmi (CAA, CLS JEP, APSS a další),
  • za významný úspěch považujeme získání evropského grantu na podporu budování kapacit Asociace v rámci kterého vznikne začátkem roku 2017 profesionální kancelář naší organizace.

Asociace v roce 2017

• stali jsme se členy Unie zaměstnavatelských svazů (UZS),
  • spustili jsme preventivní Informační kampaň o závislostech v rámci ČR a propagace služeb pro uživatele návykových látek a hazardní hráče A.N.O. – Zůstaň nad vlivem,
  • za členy jsme přijali nové tři organizace.

Asociace v roce 2018

• za největší úspěch letošního roku považujeme realizaci návštěvy premiéra vlády ČR v adiktologických službách, jejíž výstupem bylo dofinancování platů sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách,
  • ve spolupráci se sRVKPP jsme se podíleli na realizaci semináře Substituce pro uživatele metamfetaminu – dobrá praxe ze zahraničí,
  • v rámci spolupráce se sRVKPP jsme se podíleli na pořádání národní konference Hazardní hraní v České republice v roce 2018,
  • spolupracovali jsme jako partneři SNN ČSL JEP při konání AT konference,
  • podíleli jsme se na organizaci veřejného fóra – Drug Czeching/testování drog v ČR, pořádané organizací Youth Rise, za spolupráce s NMS, Beyond Psychedelics, , Hard and Smart, Party harm, České psychedelické společnosti, centra Sananim a legalizace.cz.
  • stali jsme členy Eurocare, sítě která je sdružením nevládních a veřejnovládních organizací v celé Evropě, které se zasazuje o prevenci a snížení škod souvisejících s alkoholem,
  • v rámci spolupráce se sRVKPP a NMS jsme se podíleli na pořádání semináře Testování na návykové látky v nízkoprahových adiktologických službách,
  • stali jsme se pravidelnými přispěvateli do časopisu Adiktologie v preventivní a léčebné praxi,
  • podpořili jsme výzvu „4p“ zaměřenou na legalizaci psychoterapie v sociálních službách.

V současnosti je Asociace odbornou zastřešující organizací na poli práce s uživateli drog, závislými a jejich blízkými. Je partnerem pro komunikaci se sekretariátem Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, s vládou ČR, ministerstvy a dalšími státními a samosprávnými institucemi, Certifikačním výborem, odbornými a politickými institucemi a jinými organizacemi.