Stanoviska Výboru sekce harm reduction – inspirace pro praxi!

24.03.2017

Přinášíme Vám doporučení Výboru sekce harm reduction (VSHR) v otázkách výměnného programu injekčních setů a nakládání s infekčním odpadem, výkonu testování infekčních chorob a práce o samotě.

Materiál je popisem dobré a špatné praxe v oblasti harm reduction služeb. Dokument vznikl na žádost Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a poptávku ze strany Výboru pro udělování certifikací. Žádost obsahovala potřebu definování specifikace či doporučení ke standardům zaměřeným na odpovídající podmínky pro výměnný program a popis vhodných prostor pro realizaci výměnného programu. Cílem bylo zjištění aktuálního stavu postupu služeb v praxi  a zároveň ambice nástroje na postup v hodnocení u certifikačních šetření. Materiál byl předložen Certifikačnímu výboru a bude dále diskutován.

Stanoviska VSHR přináší rozšíření o téma testování infekčních chorob a práce v jednom člověku. Součástí je zamyšlení nad těmito jednotlivými otázkami.

Ze strany VSHR se jedná pouze o doporučení, nejedná se o jakkoliv vymahatelný a současně závazný postup.

Zde naleznete celé znění dokumentu Stanoviska_VSHR_ 2016_ vip_inf_odpad_atp