Návrh zákona ukládá učitelům stát se drogovými experty

28.04.2016  |  Kategorie:

Nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který bude příští týden schvalovat Poslanecká sněmovna, umožňuje školám testovat žáky na přítomnost alkoholu a drog bez souhlasu rodičů. Asociace nestátních organizací poskytujících služby prevence a léčby závislostí A.N.O. považuje toto opatření za nešťastné a podporuje snahy o jeho odstranění z návrhu zákona.

I když by se mohlo ve světle nedávných mediálních výstupů zdát, že návrh zavést možnost testování žáků ve školách přímo učiteli může přinést pozitivní výsledky v boji s nelegálními drogami, opak je pravdou. Hojně citovaný přiklad s testováním žáků základních škol v Orlové, který připravilo místní K centrum ve spolupráci se školami a městskou policií, používal postup zcela odlišný postup od postupu doporučeného v návrhu zákona: testování probíhalo se souhlasem rodičů, bylo anonymní a neprováděli ho učitelé, ale strážníci.

Z praxe totiž jasně vyplývá, že testování žáků přímo samotnými učiteli vede – kromě toho, že svěřuje učiteli činnost, která samotného pedagoga staví do nelehké situace, s níž si nemusí vždy vědět rady – k zastrašování žáků a významným způsobem narušuje atmosféru důvěry, která má být základním principem výchovně vzdělávacího procesu. Také devalvuje preventivní působení v oblasti legálních i nelegálních drog a celkový výsledek spíše zhoršuje.

V dnešní době je hojně skloňovaným termínem inkluze, která se stala i součástí nově přijaté novely školského zákona.

Tento přístup by však měl být uplatňován nejen vůči žákům s handicapem, ale také ve vyváženém přístupu k drogové problematice. „Neříkáme, že by žáci ve školách neměli být testováni vůbec. Dostupnost legálních i nelegálních drog pro naše děti a mládež na našem trhu je velmi vysoká. Říkáme, že to, jak je nastaven návrh zákona, je nešťastné. Klást na učitele břemeno provádění testů je krok špatným směrem. Testování by měl provádět člověk, který je k tomu vyškolen a hlavně – a to je velmi důležité – ví, jak následně zacházet se situací, je-li výsledek testování pozitivní,“ říká Helena Rampachová, předsedkyně asociace.

„Měli bychom hledat jiné způsoby řešení, které se zaměřují cíleně na posilování kvalitní prevence a posilování systémových možností odborných zásahů tam, kde jsou zapotřebí, nikoliv udělat pouze to, že na učitele naložíme plošně další úkol,“ upozorňuje Rampachová.

Bylo by tedy žádoucí soustředit se více na účinné preventivní působení, a to i ve spolupráci s neziskovými organizacemi, které mají s těmito programy dlouholeté zkušenosti, odpovídající odborné zázemí a pro spolupráci se školami jsou připraveny. To však naráží na nedostatek financí. „Například Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy disponuje na programy protidrogové prevence pouze 20 miliony korun pro celou Českou republiku, což je naprosto nedostatečná částka. Vnímáme to tak, že tento deficit ve financování mají teď odnést učitelé, protože na ně zákon prostě naloží další úkol a můžeme se tvářit, že prevence je tím vlastně vyřešena,“ říká Rampachová.

Česká republika bývá často uváděna jako příklad dobré praxe ve vyrovnanosti preventivního a represivního působení.

Zavádění nových represivních prvků do naší legislativy tak, jak je tomu v současném vládním návrhu zákona o ochraně zdraví, namísto posilování chybějících preventivních opatření, je však slepou uličkou.

Tisková zpráva ke stažení (word)  ⇒

Kontaktní osoba:

Mgr. et Mgr. Helena Rampachová

předsedkyně A.N.O. – Asociace neziskových organizací poskytujících adiktologické a sociální služby pro osoby ohrožené závislostním chováním

E-mail: rampachova@asociace.org
GSM: 777 916 253